Arxiu d'autors Redacció

PerRedacció

La desaparició de l’efectiu en un reportatge de ‘La Tarda de Catalunya Ràdio’

La desaparició dels diners en efectiu va ser un dels reportatges que es van emetre dijous passat en el programa de La Tarda de Catalunya Ràdio. El periodista Lluís Freixes va fer un extens i interessant reportatge on, entre d’altres coses, va destacar els problemes que representa per la gent gran el tancament de sucursals bancàries al territori, així com l’accés a caixers automàtics de la Catalunya interior. Els responsables de l’emissora pública van contactar amb Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS) per tal de saber què suposava per a la gent gran la desaparició de l’efectiu i els problemes que suposa el fet de la desaparició de la presència física de les sucursals bancàries i de caixers automàtics al territori. El responsable de FADS, Josep Solano, va voler cridar l’atenció sobre la situació de milers de persones grans que no poden accedir als seus diners i va fer esment de la manca d’una estratègia de formació en noves tecnologies per a la gent gran per tractar de reduir l’escletxa digital. Si voleu escoltar el reportatge, feu clic aquí per escoltar-lo íntegrament a la web de Catalunya Ràdio. 

Moltes gràcies per la vostra sensibilitat per la gent gran!

PerRedacció

L’escletxa digital dels sèniors a Catalunya Ràdio

Celebrem que la periodista Laia Claret de Catalunya Ràdio hagi fet un reportatge sobre la realitat de l’escletxa digital que pateix la gent gran al nostre país, un problema que la nostra entitat coneix perfectament i que caldria ser abordada especialment des del sector públic però també des de l’àmbit de les empreses i organitzacions empresarials. Us compartim aquest reportatge que posa el dit a la nafra en moltes qüestions que nosaltres hem intentat posar-hi remei localment en els indrets on ens han deixat desenvolupar la nostra tasca.

PerRedacció

Comunicat de FADS

Estimades amigues i amics de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors,

no voldríem acabar aquest any tan excepcional per tots i cadascun de nosaltres sense donar explicacions, posar damunt la taula la nostra situació i exposar el que ha representat enguany per la nostra associació.

En primer lloc però, des de Foment volem agrair de manera molt especial a totes les companyes i companys que ens han ajudat enguany a tirar endavant el nostre projecte i que ho han hagut de fer en molts dies de situació excepcional; sense tots ells ens hagués estat impossible de donar aquest servei que creiem que és tan necessari en la nostra societat i, molt més, en la situació de pandèmia mundial que ens trobem.

Com hem explicat sempre, des de la seva creació a finals de 2017, la nostra entitat sense afany de lucre no ha rebut cap mena d’ajut, subvenció ni donació pública ni privada. La nostra associació ha cercat sempre la col·laboració amb totes aquelles institucions que persegueixen objectius similars i no hem volgut mai representar una càrrega per les institucions públiques malgrat que, com malauradament s’ha demostrat enguany amb la pandèmia, considerem que hauria de ser una prioritat de l’administració pública garantir l’accés a formacions d’alfabetització digital a tothom, especialment a les persones més grans i socialment vulnerables.

Enguany però, a causa de la pandèmia de la Covid-19, la situació de la nostra entitat és molt delicada: la programació de formacions i els ingressos provinents dels serveis que havíem desenvolupat durant els anys precedents s’ha reduït en més d’un 90%. A principis de març varem haver de suspendre tota activitat acadèmica presencial després de començar a fer formacions de manera regular amb institucions acadèmiques superiors com són les universitats de Girona i Manresa.

Malgrat una breu i minsa represa de les activitats el passat mes d’octubre, constatem -a pesar de les experiències que ens ha fet afrontar la pandèmia- que no existeix encara avui dia una major sensibilització respecte l’alfabetització digital de les persones en situació de vulnerabilitat o les persones grans en especial. La nostra entitat propugna un accés universal a les noves tecnologies, la reducció de l’escletxa digital, la igualtat d’oportunitats i d’accés a la xarxa i resulta inexplicable com no s’estan planificant formacions digitals per a gent gran de cara a l’any vinent. Ens resulta totalment incomprensible constatar que les institucions del nostre país a tots nivells no tractin aquest assumpte de manera global i transversal.

Des de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors oferim tot el nostre coneixement i know-how a totes aquelles entitats i institucions que desitgin apostar pel que nosaltres considerem una de les prioritats que caldria tractar el nostre país. A més, estem treballant per cercar noves oportunitats en d’altres àmbits per tal de portar a terme els nostres objectius fundacionals.

Estem davant d’un repte completament nou; amb responsabilitat, professionalitat, humilitat, coratge i solidaritat, ens en sortirem i aprendrem per fer el que sempre hem volgut fer: millorar la societat a la que servim.

Moltes gràcies a tots per la vostra professionalitat i el vostre compromís.

PerRedacció

Cancel·lació de tots els nous projectes acadèmics fins el mes d’octubre

La direcció de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit cancel·lar tots els nous projectes acadèmics de cara al segon i el tercer trimestre del 2020 a causa de l’alerta de salut pública pel Covid-19 i en previsió que la pandèmia es perllongui en els propers mesos. La nostra associació està enfocada, principalment, envers els sèniors i gent gran i, per tant, creiem que els propers trimestres no seran aptes per activitats lectives i no es podran desenvolupar els projectes acadèmics previstos. Les perspectives de represa de les nostres activitats es situen després de l’estiu, al llarg del mes de setembre i octubre per poder desenvolupar nous projectes acadèmics. Tot i això, la nostra activitat administrativa, pedagògica i de projectes continua amb normalitat preparant les noves formacions de cara a passat l’estiu, si les circumstàncies ho permeten. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats de manera normal un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin fer-se amb total seguretat.

Barcelona, 19 de març de 2020

PerRedacció

Suspensió de les activitats lectives

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit suspendre les activitats lectives presencials de manera indefinida, seguint les indicacions del Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’alerta de salut pública pel Covid-19. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin celebrar-se amb total seguretat.

Barcelona, 12 de Març de 2020

PerRedacció

FADS imparteix una masterclass a la Universitat Ramon Llull

El secretari general de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS), Francesc Vila, va impartir aquest passat dijous una masterclass a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La classe, que tenia com títol “Alfabetització digital dels sèniors”, estava inscrita en el marc de la 5a edició del cicle de xerrades i tallers “Universitat per a la Gent Gran”. La classe va tenir una excel·lent acollida per part dels alumnes i al voltant d’una cinquantena de persones van assistir a la formació, que va ser molt ben valorada per part dels mateixos.

Des de FADS valorem molt positivament la iniciativa i l’interès en l’alfabetització digital de la gent gran de la Universitat Ramon Llull i animem a aquesta universitat privada a continuar promovent la formació en l’àmbit digital de les persones grans.

PerRedacció

La meitat de municipis de Catalunya no tenen bancs ni caixers automàtics

Un total de 467 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya no disposen de sucursals bancàries ni de caixers automàtics deixant un 240.892 habitants sense accés a serveis bancaris, segons un informe publicat el desembre passat pel Banc d’Espanya. L’esclat de la cris i el rescat bancari de les dècades passades va provocar, entre d’altres coses, el tancament de moltes oficines bancàries i, de retruc, deixar molts municipis petits sense caixers automàtics. 

Segons aquest informe del Banc d’Espanya, a Catalunya s’han tancat més de la meitat (50,7%) de les oficines des del 2008; Barcelona és la demarcació que més oficines ha perdut de tot l’Estat. Ha passat de tenir-ne 5.723 el 2008 a 2.732 el 2017, una pèrdua del 52%. Les comarques de Girona n’han perdut un 49% i passen de tenir-ne 859 a tan sols 441. Tarragona passa de 832 a 424 i Lleida, de 590 a 349.

El tancament d’oficines ha deixat molts municipis, especialment els més petits, sense un espai de gestió dels ingressos i estalvis i ni tan sols d’un espai on hi ha un caixer automàtic per poder retirar diners en efectiu. Lleida és la demarcació catalana on més municipis han quedat sense caixer automàtic: dels 230 que en formen part, n’hi ha 130 que no tenen caixer, cosa que afecta 38.802 habitants. Girona la segueix en el rànquing, amb 126 municipis sense caixer i 61.531 persones afectades. A les comarques de Barcelona, són 78.692 les persones que no tenen un caixer automàtic al poble on viuen, i a les de Tarragona, 61.867.

L’exclusió financera per motius geogràfics provoca que moltes persones grans tinguin enormes dificultats per accedir a diners en efectiu en les zones rurals i no urbanes de Catalunya. Fa pocs mesos, l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada va publicar un informe en que alertava que més d’un 5% de la població tindrà problemes per accedir a diners en efectiu el 2025.

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors veu amb molta preocupació aquesta tendència i està preparant cursos per a gent gran per tal de formar a gent gran i a persones interessades en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades al sector financer i els bancs, les aplicacions conegudes com fintech. Actualment ja existeixen diverses alternatives als bancs tradicionals que permeten gestionar els ingressos i els estalvis de manera exclusivament per internet i des del nostra dispositiu mòbil.

PerRedacció

L’ús del mòbil al cotxe causa 390 morts l’any

Les distraccions provocades per l’ús del mòbil al volant causen uns 390 morts a l’any a l’Estat espanyol, el 20% del total de morts en accidents de trànsit, a més de prop de 8.000 sinistres amb víctimes. Així ho explica, per primera vegada, un estudi, “Smartphones: l’impacte de l’addicció al mòbil en els accidents de trànsit”, realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), que s’ha presentat aquest dilluns. Aquestes xifres converteixen l’ús de el telèfon mòbil com una de les principals causes de mortalitat a la carretera, a l’altura de l’excés de velocitat (29%) o del consum d’alcohol (26%), segons xifres de la DGT.

PerRedacció

FADS inicia contactes amb els partits polítics del Parlament

Els principals responsables de l’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors han iniciat al llarg de les darreres setmanes contactes amb totes les forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya. L’objectiu d’aquestes trobades ha estat el de fer una primera presa de contacte amb tots els partits polítics del Parlament, especialment amb els membres responsables de polítiques digitals i de gent gran. Les entrevistes amb els representants dels partits polítics ha permès presentar la nostra associació, els nostres objectius i sensibilitzar als diputats sobre la importància de l’alfabetització digital de la gent gran a Catalunya. 

La delegació de FADS, encapçalada pel secretari de l’associació, Francesc Vila, i el responsable gerent, Josep Solano, s’ha reunit amb Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular; Noemí de la Calle i Elisabeth Valencia, diputades de Ciutadans; Raúl Moreno, diputat del Partit dels Socialistes de Catalunya; Najat Driouech Ben Moussa, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya i Yolanda López, diputada de Catalunya En Comú Podem. L’acollida que els responsables de tots els partits polítics han brindat als representants de FADS ha estat immillorable i s’han mostrat gratament sorpresos per la idea i pel gran desenvolupament del projecte. 

Els responsables polítics han convidat als membres de FADS a participar en algunes comissions parlamentàries relacionades amb els àmbits temàtics de gent gran i noves tecnologies que es desenvolupin en les properes setmanes, quelcom que ha estat molt ben acollit pels membres de FADS. Els diputats també s’han mostrat molt interessats en el punt de vista de la nostra associació en com es pot actuar davant l’escletxa digital que pateixen les persones grans i de les possibles mesures que des dels poders públics es poden posar al respecte. 

Les trobades amb els diputats del Parlament de Catalunya ha servit per iniciar un contacte amb els representants del poble de Catalunya que l’associació espera que sigui molt llarg i pugui aportar solucions i eines a les persones grans per a que puguin disposar d’una alfabetització digital en condicions. A més, FADS considera que és important adreçar-se als representants democràtics i reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i vetllar per una vellesa digna i segura.

PerRedacció

El CTESC alerta per l’escletxa digital dels sèniors a Catalunya

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha alertat sobre la notable escletxa digital que es dona entre els ciutadans de més de 55 anys, segons un estudi fet públic per aquesta entitat. L’estudi assegura que percentatge de persones d’entre 16 i 74 anys que utilitzen Internet habitualment segueix augmentant i suposa ja el 85,1% de la població a Catalunya. Segons les dades del CTESC, el passat 2018 un total de 4.704.114 persones a Catalunya han utilitzat Internet almenys una vegada per setmana.

Tot i això, l’estudi destaca que l’ús d’internet en els majors de 55 anys disminueix de forma remarcable i demana a les diferents administracions que emprenguin mesures i destinin recursos per per reduir l’escletxa digital en la gent gran ja que, segons la nota de premsa de l’entitat, “les polítiques digitals són essencials per millorar aquesta situació”.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha destacat que el percentatge del 85,1% és “lleugerament superior” al que s’ha registrat a Espanya (82,5%) i la Unió Europea (83%).


Font: http://ctesc.gencat.cat/doc/doc_25573061_1.pdf