Arxiu d'autors Redacció

PerRedacció

Cancel·lació de tots els nous projectes acadèmics fins el mes d’octubre

La direcció de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit cancel·lar tots els nous projectes acadèmics de cara al segon i el tercer trimestre del 2020 a causa de l’alerta de salut pública pel Covid-19 i en previsió que la pandèmia es perllongui en els propers mesos. La nostra associació està enfocada, principalment, envers els sèniors i gent gran i, per tant, creiem que els propers trimestres no seran aptes per activitats lectives i no es podran desenvolupar els projectes acadèmics previstos. Les perspectives de represa de les nostres activitats es situen després de l’estiu, al llarg del mes de setembre i octubre per poder desenvolupar nous projectes acadèmics. Tot i això, la nostra activitat administrativa, pedagògica i de projectes continua amb normalitat preparant les noves formacions de cara a passat l’estiu, si les circumstàncies ho permeten. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats de manera normal un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin fer-se amb total seguretat.

Barcelona, 19 de març de 2020

PerRedacció

Suspensió de les activitats lectives

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit suspendre les activitats lectives presencials de manera indefinida, seguint les indicacions del Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’alerta de salut pública pel Covid-19. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin celebrar-se amb total seguretat.

Barcelona, 12 de Març de 2020

PerRedacció

FADS imparteix una masterclass a la Universitat Ramon Llull

El secretari general de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS), Francesc Vila, va impartir aquest passat dijous una masterclass a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La classe, que tenia com títol “Alfabetització digital dels sèniors”, estava inscrita en el marc de la 5a edició del cicle de xerrades i tallers “Universitat per a la Gent Gran”. La classe va tenir una excel·lent acollida per part dels alumnes i al voltant d’una cinquantena de persones van assistir a la formació, que va ser molt ben valorada per part dels mateixos.

Des de FADS valorem molt positivament la iniciativa i l’interès en l’alfabetització digital de la gent gran de la Universitat Ramon Llull i animem a aquesta universitat privada a continuar promovent la formació en l’àmbit digital de les persones grans.

PerRedacció

La meitat de municipis de Catalunya no tenen bancs ni caixers automàtics

Un total de 467 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya no disposen de sucursals bancàries ni de caixers automàtics deixant un 240.892 habitants sense accés a serveis bancaris, segons un informe publicat el desembre passat pel Banc d’Espanya. L’esclat de la cris i el rescat bancari de les dècades passades va provocar, entre d’altres coses, el tancament de moltes oficines bancàries i, de retruc, deixar molts municipis petits sense caixers automàtics. 

Segons aquest informe del Banc d’Espanya, a Catalunya s’han tancat més de la meitat (50,7%) de les oficines des del 2008; Barcelona és la demarcació que més oficines ha perdut de tot l’Estat. Ha passat de tenir-ne 5.723 el 2008 a 2.732 el 2017, una pèrdua del 52%. Les comarques de Girona n’han perdut un 49% i passen de tenir-ne 859 a tan sols 441. Tarragona passa de 832 a 424 i Lleida, de 590 a 349.

El tancament d’oficines ha deixat molts municipis, especialment els més petits, sense un espai de gestió dels ingressos i estalvis i ni tan sols d’un espai on hi ha un caixer automàtic per poder retirar diners en efectiu. Lleida és la demarcació catalana on més municipis han quedat sense caixer automàtic: dels 230 que en formen part, n’hi ha 130 que no tenen caixer, cosa que afecta 38.802 habitants. Girona la segueix en el rànquing, amb 126 municipis sense caixer i 61.531 persones afectades. A les comarques de Barcelona, són 78.692 les persones que no tenen un caixer automàtic al poble on viuen, i a les de Tarragona, 61.867.

L’exclusió financera per motius geogràfics provoca que moltes persones grans tinguin enormes dificultats per accedir a diners en efectiu en les zones rurals i no urbanes de Catalunya. Fa pocs mesos, l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada va publicar un informe en que alertava que més d’un 5% de la població tindrà problemes per accedir a diners en efectiu el 2025.

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors veu amb molta preocupació aquesta tendència i està preparant cursos per a gent gran per tal de formar a gent gran i a persones interessades en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades al sector financer i els bancs, les aplicacions conegudes com fintech. Actualment ja existeixen diverses alternatives als bancs tradicionals que permeten gestionar els ingressos i els estalvis de manera exclusivament per internet i des del nostra dispositiu mòbil.

PerRedacció

L’ús del mòbil al cotxe causa 390 morts l’any

Les distraccions provocades per l’ús del mòbil al volant causen uns 390 morts a l’any a l’Estat espanyol, el 20% del total de morts en accidents de trànsit, a més de prop de 8.000 sinistres amb víctimes. Així ho explica, per primera vegada, un estudi, “Smartphones: l’impacte de l’addicció al mòbil en els accidents de trànsit”, realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), que s’ha presentat aquest dilluns. Aquestes xifres converteixen l’ús de el telèfon mòbil com una de les principals causes de mortalitat a la carretera, a l’altura de l’excés de velocitat (29%) o del consum d’alcohol (26%), segons xifres de la DGT.

PerRedacció

FADS inicia contactes amb els partits polítics del Parlament

Els principals responsables de l’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors han iniciat al llarg de les darreres setmanes contactes amb totes les forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya. L’objectiu d’aquestes trobades ha estat el de fer una primera presa de contacte amb tots els partits polítics del Parlament, especialment amb els membres responsables de polítiques digitals i de gent gran. Les entrevistes amb els representants dels partits polítics ha permès presentar la nostra associació, els nostres objectius i sensibilitzar als diputats sobre la importància de l’alfabetització digital de la gent gran a Catalunya. 

La delegació de FADS, encapçalada pel secretari de l’associació, Francesc Vila, i el responsable gerent, Josep Solano, s’ha reunit amb Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular; Noemí de la Calle i Elisabeth Valencia, diputades de Ciutadans; Raúl Moreno, diputat del Partit dels Socialistes de Catalunya; Najat Driouech Ben Moussa, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya i Yolanda López, diputada de Catalunya En Comú Podem. L’acollida que els responsables de tots els partits polítics han brindat als representants de FADS ha estat immillorable i s’han mostrat gratament sorpresos per la idea i pel gran desenvolupament del projecte. 

Els responsables polítics han convidat als membres de FADS a participar en algunes comissions parlamentàries relacionades amb els àmbits temàtics de gent gran i noves tecnologies que es desenvolupin en les properes setmanes, quelcom que ha estat molt ben acollit pels membres de FADS. Els diputats també s’han mostrat molt interessats en el punt de vista de la nostra associació en com es pot actuar davant l’escletxa digital que pateixen les persones grans i de les possibles mesures que des dels poders públics es poden posar al respecte. 

Les trobades amb els diputats del Parlament de Catalunya ha servit per iniciar un contacte amb els representants del poble de Catalunya que l’associació espera que sigui molt llarg i pugui aportar solucions i eines a les persones grans per a que puguin disposar d’una alfabetització digital en condicions. A més, FADS considera que és important adreçar-se als representants democràtics i reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i vetllar per una vellesa digna i segura.

PerRedacció

El CTESC alerta per l’escletxa digital dels sèniors a Catalunya

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha alertat sobre la notable escletxa digital que es dona entre els ciutadans de més de 55 anys, segons un estudi fet públic per aquesta entitat. L’estudi assegura que percentatge de persones d’entre 16 i 74 anys que utilitzen Internet habitualment segueix augmentant i suposa ja el 85,1% de la població a Catalunya. Segons les dades del CTESC, el passat 2018 un total de 4.704.114 persones a Catalunya han utilitzat Internet almenys una vegada per setmana.

Tot i això, l’estudi destaca que l’ús d’internet en els majors de 55 anys disminueix de forma remarcable i demana a les diferents administracions que emprenguin mesures i destinin recursos per per reduir l’escletxa digital en la gent gran ja que, segons la nota de premsa de l’entitat, “les polítiques digitals són essencials per millorar aquesta situació”.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha destacat que el percentatge del 85,1% és “lleugerament superior” al que s’ha registrat a Espanya (82,5%) i la Unió Europea (83%).


Font: http://ctesc.gencat.cat/doc/doc_25573061_1.pdf

PerRedacció

FADS assisteix a la Diada de les TIC

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha participat aquest dimecres de la Diada de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació d’enguany organitzada per l’Associació ONES Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya (GRAUSTIC) i que ha estat centrada en l’apoderament de la ciutadania. 

L’acte inaugural ha estat presentat per la periodista Sílvia cóppulo i han intervingut Dani Pujol, president de GRAUSTIC i vicepresident de l’Associació de professionals TIC de Catalunya (APTICC); Eduard Martín Lineros, president de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya; Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Tecnològica, administració electrònica i bon govern de l’Ajuntament de Barcelona; Josep González, president de PIMEC; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra; i Xavier Gatius, secretari general de Polítiques digitals i administració pública de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit, la conferència inaugural ha estat a càrrec del soci-gestor de MEDIAPRO, Jaume Roures.

La jornada ha acabat amb cinc taules paral·leles sobre Gaming: oci i negoci, Plataformes digital, Nous models de negoci en la vida quotidiana, La nova educació: Administració Pública i Empreses i Aplicacions del 5G en l’àmbit sanitari. Tot seguit, després d’una pausa i d’un resum de les cinc taules de debat, la professora d’investigació a de l’Institut Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC, Carme Torres. Al final de la jornada es van lliurar els premis GrausTIC 2019.

PerRedacció

Un 5% de la població tindrà molts problemes per accedir a diners en efectiu el 2025

El 5% de la població tindrà molts problemes per accedir als diners en efectiu el 2025, segons ha revelat l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada en un informe presentat durant unes jornades celebrades a Madrid. Segons aquest informe, els problemes d’accés a efectiu aniran augmentant amb el pas dels anys i milions de persones es quedaran en situació de risc d’exclusió financera, un risc amb notables conseqüències socials i econòmiques en especial per a la gent gran. En l’actualitat gairebé el 2% de la població de l’Estat espanyol no té accés a oficines bancàries o a punts d’accés per retirar diners en efectiu. No obstant això, si se segueixen tancant sucursals bancàries a aquest ritme, l’any 2025 aquesta xifra augmentarà al 5% de la població espanyola, amb 3 milions de persones en greu risc d’exclusió financera.

L’economia de tres milions de persones i la de milers de petits negocis en l’àmbit rural es basa en els diners en efectiu. Impedir o dificultar l’accés als diners no fan altra cosa que incrementar la desigualtat i fomentar un repartiment injust de la riquesa, generant la fallida de la igualtat d’oportunitats i l’exclusió de les persones per sobre dels 60 anys. Tot i que el nombre de bancs i caixes és notable, les xarxes de comunicacions digitals no donen cobertura a àmplies zones rurals ni a gent gran, avui majoritària, que sense caixers ni mitjans digitals seran excloses completament del sistema. A més, l’institut assenyala que una bona part del seu treball se centra en assenyalar els perills de la recent tendència instal·lada en bona part del sistema financer d’impulsar l’eliminació dels diners en efectiu i la seva substitució per mitjans de pagament electrònics, un negoci concentrat en un oligopoli que mou xifres astronòmiques.

Font: Instituto Coordenadas

PerRedacció

Roger Torrent rep en audiència una representació de FADS

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va rebre en audiència una representació de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS), encapçalada pel seu secretari, Francesc Vila, i Llegiu més