Arxiu de categories Notícies

PerRedacció

Les vendes de smartphones cauen un 2,7% en el primer trimestre de 2019

Les vendes mundials de smartphones van arribar als 373 milions d’unitats en el primer trimestre del 2019, un 2,7% menys que les 383,5 milions d’unitats registrades en el mateix període del 2018, segons les dades de la consultora tecnològica Gartner.
En el primer trimestre de l’any, Samsung va tornar a ser el fabricant que més smartphones va vendre, amb 71,62 milions, encara que la seva quota de mercat va baixar des del 20,5% de fa un any, quan va vendre 78,56 milions d’unitats, fins al 19,2%. En segona posició se situa Huawei amb 58,44 milions de smartphones venuts en els tres primers mesos de l’any, un 44,5% més que el primer trimestre de 2018, tot i no tenir presència oficial en els mercats dels Estats Units i després de la polèmica que ha esclatat recentment amb aquesta companyia.
Apple ocupa la tercera posició, amb 44,57 milions de dispositius, encara que la seva quota de mercat es va reduir del 14,1% del primer trimestre del 2018, fins al 11,9% en els tres primers mesos de 2019. A continuació se situen Oppo, amb 29,6 milions de dispositius venuts i una quota del 17,9%, i Viu, que amb 27.37 milions d’unitats i una quota del 7,3% va aconseguir superar a Xiaomi, que només ha venut 27,2 milions d’unitats.

PerRedacció

La UNESCO destaca el Regne Unit, Estònia, Malàisia, Singapur i Argentina pels seus projectes d’alfabetització digital

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura UNESCO a destacat al Regne Unit, Estònia, Malàisia, Singapur i Argentina entre els països del món amb polítiques més avançades en l’àmbit de polítiques públiques d’alfabetització digital. En la publicació d’aquestes dades s’ha remarcat la importància de la incorporació de la programació i la robòtica dins del currículum educatiu de les matèries obligatòries en aquests països.

PerRedacció

El Vallès Occidental inicia un projecte d’alfabetització digital per a persones en risc d’exclusió

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha posat en marxa un nou programa de socialització i alfabetització digital, per tal que la ciutadania pugui disposar de coneixements bàsics sobre les TIC i evitar l’exclusió social provocada pel fet de no poder accedir o no saber com emprar les noves tecnologies. El programa cerca promoure el coneixement de la comunicació a través de mitjans digitals i xarxes socials, oferir l’accés a l’alfabetització digital com estratègia de millora de l’ocupabilitat i accés al mercat laboral, i implicar les associacions i entitats que treballen amb col·lectius vulnerables en aquest procés per tal d’incorporar-ho a les seves dinàmiques de treball.

Aquest programa va dirigit a persones en situació d’atur de llarga durada, col·lectiu de gent gran, persones nouvingudes i per aquelles persones que no disposen de coneixements sobre les TIC i vulguin conèixer-les. El projecte es duu a terme a cinc municipis de la comarca: Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Sant Quirze del Vallès i Rellinars. En cada un d’aquests municipis, el projecte es dirigeix a un col·lectiu en concret i es realitzen actuacions diferenciades en funció de les necessitats, demandes i realitats del municipi.

PerRedacció

Els gamers sèniors augmenten prop d’un 50% en un any

Els jugadors de videojocs d’entre 45 i 64 anys augmenten un 47% en un any, segons un estudi fer per a UOC i publicat en el seu portal web. Segons les dades d’aquesta enquesta, els gamers sèniors han passat a ser del 15% d’un total de 15 milions de jugadors el 2016 al 22% d’un total de 15,8 milions el 2017. Segons s’apunta en l’article, molta gent gran s’apunta a jugar tant per mantenir-se àgil mentalment com per entretenir-se i utilitzen principalment dispositius mòbils com poden ser els smartphones o les tauletes.
Diversos estudis demostren que jugar amb videojocs té efectes positius sobre la capacitat cognitiva de les persones grans. Els videojocs, segons aquest article, es podrien convertir en una eina terapèutica prometedora per a les persones que tenen dèficits de control cognitiu, com, per exemple, les persones amb dèficit d’atenció amb hiperactivitat, depressió o demència.

PerRedacció

Barcelona i la Fundació de la Mobile World Capital invertiran 400.000 euros en 5G per a gent gran

L’ajuntament de Barcelona i la Fundació de la Mobile World Capital han anunciat la inversió de 1,2 milions d’euros en projectes 5G, entre els quals 400.000 euros es destinaran a gent gran. El consistori barceloní ha obert una convocatòria de projectes que aprofitin la tecnologia 5G per facilitar la vida de la gent gran. Els participants tindran temps fins el novembre per presentar les seves propostes i el projecte guanyador s’aplicarà com prova pilot durant un any i mig a la capital catalana. L’objectiu d’aquest projecte és triar propostes per veure com el 5G pot millorar les necessitats de la gent gran.

PerRedacció

El 28% dels europeus no protegeixen les dades personals dels smartphones

Gairebé un de cada tres europeus no restringeixen ni neguen l’accés a dades personals de les aplicacions de telefonia mòbil, segons un estudi publicat la setmana passada per l’Agència Estadística de la Unió Europea, Eurostat, en ocasió del Dia de la Protecció de Dades del passat 28 de gener. Segons aquesta enquesta, el 28% dels ciutadans europeus entre 16 i 74 anys no han restringit o refusat mai l’accés a informació personal a les aplicacions mòbils i un 7% d’aquests fins i tot no sabien que és possible restringir o refusar l’accés a dades personals quan s’utilitza una aplicació mòbil.
Menys de la meitat dels enquestats -el 43%- dels usuaris de telèfons intel·ligents va informar que tenien un sistema de seguretat instal·lat automàticament o dotat amb el sistema operatiu dels seus telèfons intel·ligents. Un 15% més s’havia subscrit a un sistema de seguretat o havia utilitzat un sistema instal·lat per una altra persona.
Dos terços dels usuaris de telèfons intel·ligents a Txèquia (67%) no van restringir ni van negar l’accés a les seves dades personals, seguits per Bulgària (49%), Xipre i el Regne Unit (ambdós 43%). En canvi, només el 10% dels usuaris de telèfons intel·ligents a França mai no van restringir ni van negar l’accés a les aplicacions, seguit d’Alemanya (16%), Països Baixos i Luxemburg (ambdós un 17%). L’agència estadística de la Unió Europea assegura que en el 2018, el 75% dels europeus entre 16 i 74 anys utilitza un telèfon mòbil intel·ligent amb finalitats privades.

PerRedacció

Entrega dels Premis FADS 2018

Al llarg d’aquest mes de gener i febrer s’han fet l’entrega de les distincions de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors de 2018. El passat 11 de gener es va fer entrega del reconeixement a l’Ajuntament de Vallromanes en un acte al Casal de la Gent Gran de la població. A l’acte hi van assistir l’alcalde de la localitat i president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, el regidor de Serveis socials i Gent gran, Noves tecnologies, Esports i Joventut, Josep Maria Garcia, i el president de l’Associació de Gent Gran de Vallromanes, Alfonso Illescas.
El dimarts passat es va fer entrega del reconeixement a l’Agrupació Barça Jugadors, en un acte en què hi van intervenir el president de l’ABJ, Ramon Alfonseda, i la responsable de Formació i Màrqueting, Mireia Riera. El darrer premi, atorgat al programa de ràdio Popap, encara queda pendent de la seva entrega en espera de la proposta de data per part dels responsables d’aquest magazine de Catalunya Ràdio.

PerRedacció

L’Agrupació Barça Jugadors, l’Ajuntament de Vallromanes i el programa de ràdio Popap, premis Alfabetització Digital dels Sèniors 2018

El jurat de l’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (Fads) ha fet públic aquest matí les institucions guardonades en la primera edició dels reconeixements a aquelles institucions, entitats i organitzacions que es destaquen per la promoció i l’impuls de l’alfabetització digital de la gent gran en el nostre país. Els reconeixements d’aquesta primera edició han estat atorgats a l’associació Agrupació Barça Jugadors, l’Ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) i al programa de ràdio Popap de Catalunya Ràdio.

L’Agrupació Barça Jugadors és una entitat sense afany de lucre creada el 1959 amb la missió de garantir una qualitat de vida i mantenir l’esperit de l’exjugador de futbol del FC Barcelona i que dedica molts esforços a ajudar econòmica o socialment als exjugadors que ho necessitin. És en aquest àmbit que l’entitat organitza cursos de formació per a exjugadors de l’entitat entre els que destaca la formació en noves tecnologies i alfabetització digital. Aquest guardó és un reconeixement als dirigents i responsables de l’Agrupació per la seva aposta clara i decidida envers la formació digital dels socis sèniors d’aquesta institució tan important i com exemple d’entitat compromesa en la inclusió dels sèniors en el món digital.

La segona institució distingida és l’Ajuntament de Vallromanes en l’àmbit de les institucions públiques. El consistori vallesà és un dels municipis de referència en l’àmbit de l’envelliment actiu de la comarca i treballa conjuntament amb els membres del Casal de la Gent Gran del municipi per apoderar els sèniors del municipi. El reconeixement envers aquesta institució rau en la seva aposta inequívoca envers la formació en noves tecnologies per a la gent gran, especial en un entorn allunyat de les grans ciutats, i que té per objectiu la creació de comunitat digital i en el qual la gent gran és un àmbit de vital importància.

Finalment, Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors vol reconèixer de forma especial la tasca del programa Popap de Catalunya Ràdio per informar, difondre i debatre tot allò que fa referència a les tendències socials a la xarxa i amb les noves tecnologies d’una forma clara, interactiva i a l’abast de tothom, en especial de la gent gran. La ràdio és un mitjà de comunicació que per a molta gent gran forma part de la seva vida diària i fa molta companyia; el programa Popap contribueix a que molts sèniors del nostre país coneguin i estiguin al dia de les tendències, estils de vida i nous hàbits de la societat actual a Catalunya i al món.

En els propers dies, Fads es posarà en contacte amb les entitats guardonades per lliurar els reconeixements a la seva tasca d’alfabetització digital de la gent gran.

Barcelona, 10 de desembre de 2018

PerRedacció

Rifa de Cap d’Any d’un telèfon mòbil intel·ligent

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha organitzat la rifa d’un telèfon mòbil intel·ligent coincidint amb la pausa hivernal dels cursos i amb l’avinentesa de les tradicionals festes de Nadal i Cap d’Any. Participaran en la rifa i podran optar al premi totes aquelles persones que comprin butlletes repartides pels membres i simpatitzants de l’associació. El guanyador del sorteig es determinarà per la coincidència exacta dels tres darrers números especificats a la butlleta guanyadora de la combinació guanyadora del sorteig de la Grossa de Cap d’Any de Loteria de Catalunya, el dia 31 de desembre de 2018. El preu de cada participació és de dos euros que serviran per finançar els costos de l’entitat.

Les bases del sorteig es poden consultar aquí.

PerRedacció

Més d’un quart dels sèniors francesos no utilitzen mai Internet

Més d’un 25% dels francesos majors de 60 anys no utilitzen mai internet, segons un estudi realitzat per l’associació Les Petits Frères des Pauvres. Segons aquest estudi, publicat ara fa pocs dies, la taxa de “no-connexió” a la xarxa és del 27% per les persones més grans de 60 anys i puja a prop del 60% pels que tenen més de 85 anys. “L’exclusió digital posa a un nombre important de la nostra gent gran encara més al marge de la societat i els aïlla en el nostre món hiperconnectat, fins i tot aquells que són els més joves entre 60 i 69 anys”, subratllen els autors de l’estudi.

Les Petits Frères des Pauvres recomanen instal·lar un “univers web-friendly en el dia a dia de les persones grans”, desenvolupant connexions Wifi en les residències de gent gran i encoratjar-los a esdevenir també “actors” en el camp de l’Internet.