Arxiu anual 2018

PerRedacció

L’Agrupació Barça Jugadors, l’Ajuntament de Vallromanes i el programa de ràdio Popap, premis Alfabetització Digital dels Sèniors 2018

El jurat de l’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (Fads) ha fet públic aquest matí les institucions guardonades en la primera edició dels reconeixements a aquelles institucions, entitats i organitzacions que es destaquen per la promoció i l’impuls de l’alfabetització digital de la gent gran en el nostre país. Els reconeixements d’aquesta primera edició han estat atorgats a l’associació Agrupació Barça Jugadors, l’Ajuntament de Vallromanes (Vallès Oriental) i al programa de ràdio Popap de Catalunya Ràdio.

L’Agrupació Barça Jugadors és una entitat sense afany de lucre creada el 1959 amb la missió de garantir una qualitat de vida i mantenir l’esperit de l’exjugador de futbol del FC Barcelona i que dedica molts esforços a ajudar econòmica o socialment als exjugadors que ho necessitin. És en aquest àmbit que l’entitat organitza cursos de formació per a exjugadors de l’entitat entre els que destaca la formació en noves tecnologies i alfabetització digital. Aquest guardó és un reconeixement als dirigents i responsables de l’Agrupació per la seva aposta clara i decidida envers la formació digital dels socis sèniors d’aquesta institució tan important i com exemple d’entitat compromesa en la inclusió dels sèniors en el món digital.

La segona institució distingida és l’Ajuntament de Vallromanes en l’àmbit de les institucions públiques. El consistori vallesà és un dels municipis de referència en l’àmbit de l’envelliment actiu de la comarca i treballa conjuntament amb els membres del Casal de la Gent Gran del municipi per apoderar els sèniors del municipi. El reconeixement envers aquesta institució rau en la seva aposta inequívoca envers la formació en noves tecnologies per a la gent gran, especial en un entorn allunyat de les grans ciutats, i que té per objectiu la creació de comunitat digital i en el qual la gent gran és un àmbit de vital importància.

Finalment, Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors vol reconèixer de forma especial la tasca del programa Popap de Catalunya Ràdio per informar, difondre i debatre tot allò que fa referència a les tendències socials a la xarxa i amb les noves tecnologies d’una forma clara, interactiva i a l’abast de tothom, en especial de la gent gran. La ràdio és un mitjà de comunicació que per a molta gent gran forma part de la seva vida diària i fa molta companyia; el programa Popap contribueix a que molts sèniors del nostre país coneguin i estiguin al dia de les tendències, estils de vida i nous hàbits de la societat actual a Catalunya i al món.

En els propers dies, Fads es posarà en contacte amb les entitats guardonades per lliurar els reconeixements a la seva tasca d’alfabetització digital de la gent gran.

Barcelona, 10 de desembre de 2018

PerRedacció

Rifa de Cap d’Any d’un telèfon mòbil intel·ligent

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha organitzat la rifa d’un telèfon mòbil intel·ligent coincidint amb la pausa hivernal dels cursos i amb l’avinentesa de les tradicionals festes de Nadal i Cap d’Any. Participaran en la rifa i podran optar al premi totes aquelles persones que comprin butlletes repartides pels membres i simpatitzants de l’associació. El guanyador del sorteig es determinarà per la coincidència exacta dels tres darrers números especificats a la butlleta guanyadora de la combinació guanyadora del sorteig de la Grossa de Cap d’Any de Loteria de Catalunya, el dia 31 de desembre de 2018. El preu de cada participació és de dos euros que serviran per finançar els costos de l’entitat.

Les bases del sorteig es poden consultar aquí.

PerRedacció

Més d’un quart dels sèniors francesos no utilitzen mai Internet

Més d’un 25% dels francesos majors de 60 anys no utilitzen mai internet, segons un estudi realitzat per l’associació Les Petits Frères des Pauvres. Segons aquest estudi, publicat ara fa pocs dies, la taxa de “no-connexió” a la xarxa és del 27% per les persones més grans de 60 anys i puja a prop del 60% pels que tenen més de 85 anys. “L’exclusió digital posa a un nombre important de la nostra gent gran encara més al marge de la societat i els aïlla en el nostre món hiperconnectat, fins i tot aquells que són els més joves entre 60 i 69 anys”, subratllen els autors de l’estudi.

Les Petits Frères des Pauvres recomanen instal·lar un “univers web-friendly en el dia a dia de les persones grans”, desenvolupant connexions Wifi en les residències de gent gran i encoratjar-los a esdevenir també “actors” en el camp de l’Internet.

PerRedacció

Foment celebra el Dia Internacional de la Gent Gran

L’Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran i Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors s’afegeix enguany per primer cop en aquesta diada. La commemoració d’aquest dia serveix per a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

Enguany, amb motiu del 70è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, en la celebració d’aquest 2018 del Dia Internacional de la Gent Gran volem commemorar la importància de la Declaració i reafirmar al mateix temps el compromís de promoure el gaudi ple i igualitari de tots els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones d’edat. És per això que, segons Nacions Unides, aquesta celebració de 2018 té per objectius el de “promoure els drets consagrats en la Declaració i el que aquests signifiquen en la vida quotidiana de la gent gran”, “donar major visibilitat a la gent gran com a parts actives integrants de la societat compromeses a millorar el gaudi efectiu dels drets humans en diversos àmbits de la vida i no només d’aquells que els afecten de manera immediata”, “reflexionar sobre el progrés i els desafiaments per garantir el gaudi ple dels drets humans i les llibertats fonamentals de les persones d’edat” i “involucrar a un públic ampli a tot el món i mobilitzar les persones pels drets humans en totes les etapes de la vida.

Nacions Unides apunta que en l’any 2050, les persones majors de 60 anys o més seran uns 2.000 milions de persones, més del 20% de la població mundial. Aquest augment de la Gent Gran serà més gran i més ràpid en els països en vies de desenvolupament; Àsia concentrarà el major nombre de persones grans i Àfrica s’enfrontarà al major creixement proporcional. És per aquest motiu que, des de Nacions Unides, s’apunta que cal prestar més atenció a les necessitats i desafiaments particulars de la gent gran. Així mateix, no hem d’oblidar que les persones grans poden seguir contribuint de manera essencial al bon funcionament de la societat si s’estableixen les garanties adequades.

La nostra associació no només vetlla per garantir, refermar i promoure el gaudi ple i igualitari de tots els Drets Humans i les llibertats fonamentals, sinó que també pretén posar en peu d’igualtat a les persones grans envers els joves, empoderant-los i garantint el seu accés a les noves tecnologies de la informació. A més, l’ús d’aquestes tecnologies serveix per evitar problemes greus entre la gent gran com la solitud, l’aïllament familiar i social així com també té cura de la prevenció de la violència contra la gent gran. La nostra associació, des del nostre àmbit de les noves tecnologies, ens adherim plenament als objectius de Nacions Unides per 2018 i treballarem per a complir amb aquests.

PerRedacció

Tornen les classes després de la pausa estival

Més d’un centenar d’alumnes dels diferents cursos d’alfabetització digital han començat aquesta segona quinzena de setembre, una xifra que s’ha incrementat respecte el passat mes de juny. Els cursos a Barcelona han estat els primers a començar les classes i progressivament s’aniran incorporant els alumnes de Llinars del Vallès, La Batllòria, Manlleu, El Vendrell, Vilafranca i Vallromanes. Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors preveu aquest curs de continuar apostant per la innovació pedagògica i per aquest motiu, tirarà endavant una nova estratègia pedagògica que recollirà la incidència real d’algunes pràctiques. La nostra institució també vol promocionar la competència digital o crear noves modalitats de formació destinades a les persones grans.

PerRedacció

Nou projecte amb la Fundació Aroa i la Xarxa Dosdeu a Barcelona

La Fundació Aroa, la Xarxa Dosdeu i Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors inicien un projecte conjunt de formació digital mòbil per a gent gran

La Fundació Aroa, l’Associació Xarxa Dosdeu i Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors iniciaran el proper mes de setembre un projecte conjunt de formació de gent gran al Llegiu més

PerRedacció

Sorteig de la Rifa de Sant Joan, desert

El sorteig de la rifa de Sant Joan que va organitzar Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors i que coincidia amb el número de la combinació guanyadora del sorteig del Trio de Loteria de Catalunya de la revetlla de Sant Joan ha resultat desert. El número afortunat ha estat el 863 però aquest número no ha estat adquirit per cap persona. D’aquesta manera, malauradament, el resultat del sorteig ha quedat desert i el premi Llegiu més

PerRedacció

Vallromanes inaugura nou Casal de la Gent Gran

Mig miler de veïns de Vallromanes han assistit aquest diumenge a la inauguració del nou Casal de la Gent Gran del municipi que donarà resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu i que anteriorment havia estat l’escola del poble. A l’acte d’inauguració van assistir, entre altres, l’alcalde del municipi, David Ricart, el regidor de Gent Gran, Josep Maria Garcia, el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, el president de l’associació de Gent Gran, Alfonso Illescas, i Llegiu més

PerRedacció

Nous cursos d’alfabetització digital a Sitges, Manlleu i La Batllòria

Els municipis de Sitges, Manlleu i La Batllòria (Sant Celoni) han iniciat durant les darreres setmanes d’abril i primeres de maig sengles cursos d’alfabetització digital destinats a les persones grans, afegint-se als que ja s’estan desenvolupant a Vilafranca del Penedès, Llinars del Vallès i Vallromanes. L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors és l’entitat responsable d’impartir aquests cursos en col·laboració amb els diferents municipis implicats. La sensibilització en aquest àmbit per part de les institucions locals, les més properes als ciutadans, permet que els sèniors d’aquests municipis es beneficiïn d’una formació bàsica en telefonia mòbil molt necessària actualment però que Llegiu més

PerRedacció

Rifa de Sant Joan de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha organitzat la rifa d’un telèfon mòbil intel·ligent coincidint amb la pausa estival dels cursos i amb l’avinentesa de la tradicional revetlla de Sant Joan. Participaran en la rifa i podran optar al premi totes aquelles persones que comprin butlletes repartides pels membres i simpatitzants de l’associació. El guanyador del sorteig es determinarà per la coincidència exacta del número especificat a la butlleta guanyadora i el número exacte de la combinació guanyadora del sorteig del Trio de Loteria de Catalunya de la revetlla de Sant Joan, el dia 23 de juny de 2018. El preu de cada participació és de dos euros que serviran per finançar els costos de l’entitat. Llegiu més