Arxiu anual 09/12/2019

PerRedacció

L’ús del mòbil al cotxe causa 390 morts l’any

Les distraccions provocades per l’ús del mòbil al volant causen uns 390 morts a l’any a l’Estat espanyol, el 20% del total de morts en accidents de trànsit, a més de prop de 8.000 sinistres amb víctimes. Així ho explica, per primera vegada, un estudi, “Smartphones: l’impacte de l’addicció al mòbil en els accidents de trànsit”, realitzat per la Fundació Línia Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), que s’ha presentat aquest dilluns. Aquestes xifres converteixen l’ús de el telèfon mòbil com una de les principals causes de mortalitat a la carretera, a l’altura de l’excés de velocitat (29%) o del consum d’alcohol (26%), segons xifres de la DGT.

PerRedacció

FADS inicia contactes amb els partits polítics del Parlament

Els principals responsables de l’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors han iniciat al llarg de les darreres setmanes contactes amb totes les forces polítiques amb representació al Parlament de Catalunya. L’objectiu d’aquestes trobades ha estat el de fer una primera presa de contacte amb tots els partits polítics del Parlament, especialment amb els membres responsables de polítiques digitals i de gent gran. Les entrevistes amb els representants dels partits polítics ha permès presentar la nostra associació, els nostres objectius i sensibilitzar als diputats sobre la importància de l’alfabetització digital de la gent gran a Catalunya. 

La delegació de FADS, encapçalada pel secretari de l’associació, Francesc Vila, i el responsable gerent, Josep Solano, s’ha reunit amb Santi Rodríguez, diputat del Partit Popular; Noemí de la Calle i Elisabeth Valencia, diputades de Ciutadans; Raúl Moreno, diputat del Partit dels Socialistes de Catalunya; Najat Driouech Ben Moussa, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya i Yolanda López, diputada de Catalunya En Comú Podem. L’acollida que els responsables de tots els partits polítics han brindat als representants de FADS ha estat immillorable i s’han mostrat gratament sorpresos per la idea i pel gran desenvolupament del projecte. 

Els responsables polítics han convidat als membres de FADS a participar en algunes comissions parlamentàries relacionades amb els àmbits temàtics de gent gran i noves tecnologies que es desenvolupin en les properes setmanes, quelcom que ha estat molt ben acollit pels membres de FADS. Els diputats també s’han mostrat molt interessats en el punt de vista de la nostra associació en com es pot actuar davant l’escletxa digital que pateixen les persones grans i de les possibles mesures que des dels poders públics es poden posar al respecte. 

Les trobades amb els diputats del Parlament de Catalunya ha servit per iniciar un contacte amb els representants del poble de Catalunya que l’associació espera que sigui molt llarg i pugui aportar solucions i eines a les persones grans per a que puguin disposar d’una alfabetització digital en condicions. A més, FADS considera que és important adreçar-se als representants democràtics i reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i vetllar per una vellesa digna i segura.

PerRedacció

El CTESC alerta per l’escletxa digital dels sèniors a Catalunya

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha alertat sobre la notable escletxa digital que es dona entre els ciutadans de més de 55 anys, segons un estudi fet públic per aquesta entitat. L’estudi assegura que percentatge de persones d’entre 16 i 74 anys que utilitzen Internet habitualment segueix augmentant i suposa ja el 85,1% de la població a Catalunya. Segons les dades del CTESC, el passat 2018 un total de 4.704.114 persones a Catalunya han utilitzat Internet almenys una vegada per setmana.

Tot i això, l’estudi destaca que l’ús d’internet en els majors de 55 anys disminueix de forma remarcable i demana a les diferents administracions que emprenguin mesures i destinin recursos per per reduir l’escletxa digital en la gent gran ja que, segons la nota de premsa de l’entitat, “les polítiques digitals són essencials per millorar aquesta situació”.

El Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha destacat que el percentatge del 85,1% és “lleugerament superior” al que s’ha registrat a Espanya (82,5%) i la Unió Europea (83%).


Font: http://ctesc.gencat.cat/doc/doc_25573061_1.pdf

PerRedacció

FADS assisteix a la Diada de les TIC

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha participat aquest dimecres de la Diada de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació d’enguany organitzada per l’Associació ONES Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya (GRAUSTIC) i que ha estat centrada en l’apoderament de la ciutadania. 

L’acte inaugural ha estat presentat per la periodista Sílvia cóppulo i han intervingut Dani Pujol, president de GRAUSTIC i vicepresident de l’Associació de professionals TIC de Catalunya (APTICC); Eduard Martín Lineros, president de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya; Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Tecnològica, administració electrònica i bon govern de l’Ajuntament de Barcelona; Josep González, president de PIMEC; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra; i Xavier Gatius, secretari general de Polítiques digitals i administració pública de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit, la conferència inaugural ha estat a càrrec del soci-gestor de MEDIAPRO, Jaume Roures.

La jornada ha acabat amb cinc taules paral·leles sobre Gaming: oci i negoci, Plataformes digital, Nous models de negoci en la vida quotidiana, La nova educació: Administració Pública i Empreses i Aplicacions del 5G en l’àmbit sanitari. Tot seguit, després d’una pausa i d’un resum de les cinc taules de debat, la professora d’investigació a de l’Institut Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC, Carme Torres. Al final de la jornada es van lliurar els premis GrausTIC 2019.

PerRedacció

Un 5% de la població tindrà molts problemes per accedir a diners en efectiu el 2025

El 5% de la població tindrà molts problemes per accedir als diners en efectiu el 2025, segons ha revelat l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada en un informe presentat durant unes jornades celebrades a Madrid. Segons aquest informe, els problemes d’accés a efectiu aniran augmentant amb el pas dels anys i milions de persones es quedaran en situació de risc d’exclusió financera, un risc amb notables conseqüències socials i econòmiques en especial per a la gent gran. En l’actualitat gairebé el 2% de la població de l’Estat espanyol no té accés a oficines bancàries o a punts d’accés per retirar diners en efectiu. No obstant això, si se segueixen tancant sucursals bancàries a aquest ritme, l’any 2025 aquesta xifra augmentarà al 5% de la població espanyola, amb 3 milions de persones en greu risc d’exclusió financera.

L’economia de tres milions de persones i la de milers de petits negocis en l’àmbit rural es basa en els diners en efectiu. Impedir o dificultar l’accés als diners no fan altra cosa que incrementar la desigualtat i fomentar un repartiment injust de la riquesa, generant la fallida de la igualtat d’oportunitats i l’exclusió de les persones per sobre dels 60 anys. Tot i que el nombre de bancs i caixes és notable, les xarxes de comunicacions digitals no donen cobertura a àmplies zones rurals ni a gent gran, avui majoritària, que sense caixers ni mitjans digitals seran excloses completament del sistema. A més, l’institut assenyala que una bona part del seu treball se centra en assenyalar els perills de la recent tendència instal·lada en bona part del sistema financer d’impulsar l’eliminació dels diners en efectiu i la seva substitució per mitjans de pagament electrònics, un negoci concentrat en un oligopoli que mou xifres astronòmiques.

Font: Instituto Coordenadas

PerRedacció

Roger Torrent rep en audiència una representació de FADS

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va rebre en audiència una representació de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS), encapçalada pel seu secretari, Francesc Vila, i Llegiu més

PerRedacció

FADS participa en projectes d’alfabetització digital en universitats catalanes

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS) començarà a participar en el proper curs acadèmic 2019/2020 de diversos projectes d’alfabetització digital de gent gran dins de l’àmbit universitari. Aquesta tardor, la Llegiu més

PerRedacció

Les vendes de smartphones cauen un 2,7% en el primer trimestre de 2019

Les vendes mundials de smartphones van arribar als 373 milions d’unitats en el primer trimestre del 2019, un 2,7% menys que les 383,5 milions d’unitats registrades en el mateix període del 2018, segons les Llegiu més

PerRedacció

La UNESCO destaca el Regne Unit, Estònia, Malàisia, Singapur i Argentina pels seus projectes d’alfabetització digital

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura UNESCO a destacat al Regne Unit, Estònia, Malàisia, Singapur i Argentina entre els països del món amb polítiques més avançades en Llegiu més

PerRedacció

El Vallès Occidental inicia un projecte d’alfabetització digital per a persones en risc d’exclusió

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha posat en marxa un nou programa de socialització i alfabetització digital, per tal que la ciutadania pugui disposar de coneixements bàsics sobre les TIC i evitar l’exclusió social provocada pel fet de Llegiu més