Arxiu mensual 25/09/2019

PerRedacció

FADS assisteix a la Diada de les TIC

L’associació Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha participat aquest dimecres de la Diada de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació d’enguany organitzada per l’Associació ONES Associació d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació de Catalunya (GRAUSTIC) i que ha estat centrada en l’apoderament de la ciutadania. 

L’acte inaugural ha estat presentat per la periodista Sílvia cóppulo i han intervingut Dani Pujol, president de GRAUSTIC i vicepresident de l’Associació de professionals TIC de Catalunya (APTICC); Eduard Martín Lineros, president de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya; Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Tecnològica, administració electrònica i bon govern de l’Ajuntament de Barcelona; Josep González, president de PIMEC; Jaume Casals, rector de la Universitat Pompeu Fabra; i Xavier Gatius, secretari general de Polítiques digitals i administració pública de la Generalitat de Catalunya. Tot seguit, la conferència inaugural ha estat a càrrec del soci-gestor de MEDIAPRO, Jaume Roures.

La jornada ha acabat amb cinc taules paral·leles sobre Gaming: oci i negoci, Plataformes digital, Nous models de negoci en la vida quotidiana, La nova educació: Administració Pública i Empreses i Aplicacions del 5G en l’àmbit sanitari. Tot seguit, després d’una pausa i d’un resum de les cinc taules de debat, la professora d’investigació a de l’Institut Robòtica i Informàtica Industrial de la UPC, Carme Torres. Al final de la jornada es van lliurar els premis GrausTIC 2019.

PerRedacció

Un 5% de la població tindrà molts problemes per accedir a diners en efectiu el 2025

El 5% de la població tindrà molts problemes per accedir als diners en efectiu el 2025, segons ha revelat l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada en un informe presentat durant unes jornades celebrades a Madrid. Segons aquest informe, els problemes d’accés a efectiu aniran augmentant amb el pas dels anys i milions de persones es quedaran en situació de risc d’exclusió financera, un risc amb notables conseqüències socials i econòmiques en especial per a la gent gran. En l’actualitat gairebé el 2% de la població de l’Estat espanyol no té accés a oficines bancàries o a punts d’accés per retirar diners en efectiu. No obstant això, si se segueixen tancant sucursals bancàries a aquest ritme, l’any 2025 aquesta xifra augmentarà al 5% de la població espanyola, amb 3 milions de persones en greu risc d’exclusió financera.

L’economia de tres milions de persones i la de milers de petits negocis en l’àmbit rural es basa en els diners en efectiu. Impedir o dificultar l’accés als diners no fan altra cosa que incrementar la desigualtat i fomentar un repartiment injust de la riquesa, generant la fallida de la igualtat d’oportunitats i l’exclusió de les persones per sobre dels 60 anys. Tot i que el nombre de bancs i caixes és notable, les xarxes de comunicacions digitals no donen cobertura a àmplies zones rurals ni a gent gran, avui majoritària, que sense caixers ni mitjans digitals seran excloses completament del sistema. A més, l’institut assenyala que una bona part del seu treball se centra en assenyalar els perills de la recent tendència instal·lada en bona part del sistema financer d’impulsar l’eliminació dels diners en efectiu i la seva substitució per mitjans de pagament electrònics, un negoci concentrat en un oligopoli que mou xifres astronòmiques.

Font: Instituto Coordenadas