Arxiu anual 2020

PerRedacció

Cancel·lació de tots els nous projectes acadèmics fins el mes d’octubre

La direcció de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit cancel·lar tots els nous projectes acadèmics de cara al segon i el tercer trimestre del 2020 a causa de l’alerta de salut pública pel Covid-19 i en previsió que la pandèmia es perllongui en els propers mesos. La nostra associació està enfocada, principalment, envers els sèniors i gent gran i, per tant, creiem que els propers trimestres no seran aptes per activitats lectives i no es podran desenvolupar els projectes acadèmics previstos. Les perspectives de represa de les nostres activitats es situen després de l’estiu, al llarg del mes de setembre i octubre per poder desenvolupar nous projectes acadèmics. Tot i això, la nostra activitat administrativa, pedagògica i de projectes continua amb normalitat preparant les noves formacions de cara a passat l’estiu, si les circumstàncies ho permeten. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats de manera normal un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin fer-se amb total seguretat.

Barcelona, 19 de març de 2020

PerRedacció

Suspensió de les activitats lectives

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors ha decidit suspendre les activitats lectives presencials de manera indefinida, seguint les indicacions del Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’alerta de salut pública pel Covid-19. Des de la nostra associació seguirem amatents a les informacions que ens arriben sobre l’afectació d’aquesta malaltia i reprendrem les activitats un cop s’hagin donat totes les circumstàncies per a que puguin celebrar-se amb total seguretat.

Barcelona, 12 de Març de 2020

PerRedacció

FADS imparteix una masterclass a la Universitat Ramon Llull

El secretari general de Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors (FADS), Francesc Vila, va impartir aquest passat dijous una masterclass a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. La classe, que tenia com títol “Alfabetització digital dels sèniors”, estava inscrita en el marc de la 5a edició del cicle de xerrades i tallers “Universitat per a la Gent Gran”. La classe va tenir una excel·lent acollida per part dels alumnes i al voltant d’una cinquantena de persones van assistir a la formació, que va ser molt ben valorada per part dels mateixos.

Des de FADS valorem molt positivament la iniciativa i l’interès en l’alfabetització digital de la gent gran de la Universitat Ramon Llull i animem a aquesta universitat privada a continuar promovent la formació en l’àmbit digital de les persones grans.

PerRedacció

La meitat de municipis de Catalunya no tenen bancs ni caixers automàtics

Un total de 467 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya no disposen de sucursals bancàries ni de caixers automàtics deixant un 240.892 habitants sense accés a serveis bancaris, segons un informe publicat el desembre passat pel Banc d’Espanya. L’esclat de la cris i el rescat bancari de les dècades passades va provocar, entre d’altres coses, el tancament de moltes oficines bancàries i, de retruc, deixar molts municipis petits sense caixers automàtics. 

Segons aquest informe del Banc d’Espanya, a Catalunya s’han tancat més de la meitat (50,7%) de les oficines des del 2008; Barcelona és la demarcació que més oficines ha perdut de tot l’Estat. Ha passat de tenir-ne 5.723 el 2008 a 2.732 el 2017, una pèrdua del 52%. Les comarques de Girona n’han perdut un 49% i passen de tenir-ne 859 a tan sols 441. Tarragona passa de 832 a 424 i Lleida, de 590 a 349.

El tancament d’oficines ha deixat molts municipis, especialment els més petits, sense un espai de gestió dels ingressos i estalvis i ni tan sols d’un espai on hi ha un caixer automàtic per poder retirar diners en efectiu. Lleida és la demarcació catalana on més municipis han quedat sense caixer automàtic: dels 230 que en formen part, n’hi ha 130 que no tenen caixer, cosa que afecta 38.802 habitants. Girona la segueix en el rànquing, amb 126 municipis sense caixer i 61.531 persones afectades. A les comarques de Barcelona, són 78.692 les persones que no tenen un caixer automàtic al poble on viuen, i a les de Tarragona, 61.867.

L’exclusió financera per motius geogràfics provoca que moltes persones grans tinguin enormes dificultats per accedir a diners en efectiu en les zones rurals i no urbanes de Catalunya. Fa pocs mesos, l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada va publicar un informe en que alertava que més d’un 5% de la població tindrà problemes per accedir a diners en efectiu el 2025.

Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors veu amb molta preocupació aquesta tendència i està preparant cursos per a gent gran per tal de formar a gent gran i a persones interessades en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades al sector financer i els bancs, les aplicacions conegudes com fintech. Actualment ja existeixen diverses alternatives als bancs tradicionals que permeten gestionar els ingressos i els estalvis de manera exclusivament per internet i des del nostra dispositiu mòbil.