Un total de 467 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya no disposen de sucursals bancàries ni de caixers automàtics deixant un 240.892 habitants sense accés a serveis bancaris, segons un informe publicat el desembre passat pel Banc d’Espanya. L’esclat de la cris i el rescat bancari de les dècades passades va provocar, entre d’altres coses, el tancament de moltes oficines bancàries i, de retruc, deixar molts municipis petits sense caixers automàtics.
Segons aquest informe del Banc d’Espanya, a Catalunya s’han tancat més de la meitat (50,7%) de les oficines des del 2008; Barcelona és la demarcació que més oficines ha perdut de tot l’Estat. Ha passat de tenir-ne 5.723 el 2008 a 2.732 el 2017, una pèrdua del 52%. Les comarques de Girona n’han perdut un 49% i passen de tenir-ne 859 a tan sols 441. Tarragona passa de 832 a 424 i Lleida, de 590 a 349.
El tancament d’oficines ha deixat molts municipis, especialment els més petits, sense un espai de gestió dels ingressos i estalvis i ni tan sols d’un espai on hi ha un caixer automàtic per poder retirar diners en efectiu. Lleida és la demarcació catalana on més municipis han quedat sense caixer automàtic: dels 230 que en formen part, n’hi ha 130 que no tenen caixer, cosa que afecta 38.802 habitants. Girona la segueix en el rànquing, amb 126 municipis sense caixer i 61.531 persones afectades. A les comarques de Barcelona, són 78.692 les persones que no tenen un caixer automàtic al poble on viuen, i a les de Tarragona, 61.867.
L’exclusió financera per motius geogràfics provoca que moltes persones grans tinguin enormes dificultats per accedir a diners en efectiu en les zones rurals i no urbanes de Catalunya. Fa pocs mesos, l’Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada va publicar un informe en que alertava que més d’un 5% de la població tindrà problemes per accedir a diners en efectiu el 2025.
Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors veu amb molta preocupació aquesta tendència i està preparant cursos per a gent gran per tal de formar a gent gran i a persones interessades en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades al sector financer i els bancs, les aplicacions conegudes com fintech. Actualment ja existeixen diverses alternatives als bancs tradicionals que permeten gestionar els ingressos i els estalvis de manera exclusivament per internet i des del nostra dispositiu mòbil.