Cada vegada són més els adults majors de 55 anys que s’adonen dels beneficis que Internet i les noves tecnologies poden aportar-los a la seva vida diària. Són el que carinyosament algun cop s’ha anomenat avis i àvies de la tecnologia, o “ciberavis” i “ciberàvies”. Han trobat en la realització de la infinitat de tasques que possibiliten les noves tecnologies formes de desenvolupar-se individualment i social, millorant la seva qualitat de vida en molts aspectes: formatius, culturals, relacionals, tècnics, de psicomotricitat, etc.
En aquest sentit, els primers a posar-se al dia són aquelles persones que viuen lluny dels seus familiars, i és que són molts els pares i avis que ja han après a utilitzar el correu electrònic, aplicacions de missatgeria instantània, o alguna de les múltiples eines que existeixen per comunicar-se en temps real, càmera web inclosa, amb els familiars que viuen a prop o bé amb els seus nets i besnéts que viuen en d’altres continents.
Una altra de les raons per les quals resulta beneficiosa aquesta alfabetització digital és perquè cada vegada és més freqüent trobar serveis sanitaris de teleassistència. Tenir contacte directe amb el propi metge, poder comunicar-se amb el centre de salut de manera senzilla -per demanar cita amb un especialista, o en el cas que sorgeixi un problema mèdic-, i realitzar consultes sobre el seu tractament o medicació, són tan sols alguns dels exemples del que ja es pot fer gràcies a les noves tecnologies.
Tampoc podem passar per alt el gran nombre de xarxes socials i pàgines webs que s’han popularitzat en gran mesura aquests últims anys així com tampoc podem ignorar el reforç positiu que suposa des d’un punt de vista psicològic i emocional sentir que, tot i l’edat , som perfectament capaços d’aprendre coses noves, de reciclar els nostres coneixements, i de adaptar-nos als canvis que es produeixen al nostre entorn.
Els principals avantatges que comporten per a les persones grans aquests fenòmens socials i tecnològics són:
A/ Sentir-se actius i actives. La jubilació és un moment de la vida de la persona en el qual es disposa de molt temps lliure. A més d’estar amb els nets, de viatjar o de fer tasques de voluntariat, acostuma a ser habitual que la gent gran participi en activitats molt variades que l’ajudin a ocupar el seu temps, a sentir-se útils i “joves”, millorant la seva autoestima.
B/ Empoderament de la gent gran: augmentar no tan sols la seva autonomia sinó assolir la seva independència respecte les altres generacions.
C/ Assumir reptes. Superar la por a la tecnologia i desenvolupar tasques amb el programari de l’ordinador (escriure, retocar imatges, fer fitxes de la biblioteca personal, etc.) o a través d’Internet (buscar informació, comunicar-se amb el correu electrònic o els xats, etc.) ajuden a sentir-se millor.
Aprendre i informar-se. S’ha de tenir en compte que moltes persones grans no van poder estudiar en el seu moment, i ara és un de molt oportú.
D/ Descobrir tot un món. Davant d’aquest col·lectiu s’obren uns horitzons que ni tan sols imaginaven. Els usos que més agraden estan relacionats sobretot amb Internet com a “gran porta oberta”. Aquest factor és encara més important en casos de poca mobilitat de la persona.
E/ Connectar amb fills i nets. La tecnologia té un factor intergeneracional d’apropament tecnològic dels avis i àvies als seus descendents. Això passa especialment amb els nets, als quals poden ajudar a fer els deures amb l’ordinador.
F/ Superar la por a la soledat. La relació amb altres en espais d’ús públic o a través de la xarxa ajuda a gestionar l’aïllament a partir de la comunicació.
G/ Estimulació cognitiva i física. En un moment en què es perden capacitats físiques i psíquiques, les TIC ajuden a fer un manteniment de la ment (millorar la memòria, l’expressió verbal, etc.) i el cos (com ara la motricitat fent servir el ratolí i el teclat).
H/ Entretenir-se. Perquè no tot és aprendre, i perquè entretenint-se s’aprèn molt millor.
Quant a l'autor