Foment celebra el Dia Internacional de la Gent Gran

PerRedacció

Foment celebra el Dia Internacional de la Gent Gran

L’Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran i Foment de l’Alfabetització Digital dels Sèniors s’afegeix enguany

per primer cop en aquesta diada. La commemoració d’aquest dia serveix per a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

Enguany, amb motiu del 70è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans, en la celebració d’aquest 2018 del Dia Internacional de la Gent Gran volem commemorar la importància de la Declaració i reafirmar al mateix temps el compromís de promoure el gaudi ple i igualitari de tots els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones d’edat. És per això que, segons Nacions Unides, aquesta celebració de 2018 té per objectius el de “promoure els drets consagrats en la Declaració i el que aquests signifiquen en la vida quotidiana de la gent gran”, “donar major visibilitat a la gent gran com a parts actives integrants de la societat compromeses a millorar el gaudi efectiu dels drets humans en diversos àmbits de la vida i no només d’aquells que els afecten de manera immediata”, “reflexionar sobre el progrés i els desafiaments per garantir el gaudi ple dels drets humans i les llibertats fonamentals de les persones d’edat” i “involucrar a un públic ampli a tot el món i mobilitzar les persones pels drets humans en totes les etapes de la vida.

Nacions Unides apunta que en l’any 2050, les persones majors de 60 anys o més seran uns 2.000 milions de persones, més del 20% de la població mundial. Aquest augment de la Gent Gran serà més gran i més ràpid en els països en vies de desenvolupament; Àsia concentrarà el major nombre de persones grans i Àfrica s’enfrontarà al major creixement proporcional. És per aquest motiu que, des de Nacions Unides, s’apunta que cal prestar més atenció a les necessitats i desafiaments particulars de la gent gran. Així mateix, no hem d’oblidar que les persones grans poden seguir contribuint de manera essencial al bon funcionament de la societat si s’estableixen les garanties adequades.

La nostra associació no només vetlla per garantir, refermar i promoure el gaudi ple i igualitari de tots els Drets Humans i les llibertats fonamentals, sinó que també pretén posar en peu d’igualtat a les persones grans envers els joves, empoderant-los i garantint el seu accés a les noves tecnologies de la informació. A més, l’ús d’aquestes tecnologies serveix per evitar problemes greus entre la gent gran com la solitud, l’aïllament familiar i social així com també té cura de la prevenció de la violència contra la gent gran. La nostra associació, des del nostre àmbit de les noves tecnologies, ens adherim plenament als objectius de Nacions Unides per 2018 i treballarem per a complir amb aquests.

Quant a l'autor

Redacció administrator

Periodista, escriptor i expert en comunicació. Llicenciat en Comunicació Àudiovisual per la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna, Universitat Ramon Llull.

Deixeu una resposta